Muurschildering Frans van Veen voltooid

0

De muurschildering die Frans van Veen vorige week op de zijgevel van de Aogse Markt heeft aangebracht is voltooid. De Princenhaagse kunstenaar heeft er een week aan gewerkt.
Het kunstwerk kon tot stand komen door een grote bijdrage van het RABO coöperatiefonds en een bijdrage van de heer Arie Roobol. Een en andere gebeurde in nauwe samenwerking met blind Walls Gallery.
Frans van Veen zegt er zelf over:

“Blij ben ik met het resultaat. Het heeft me wel meer “kruim” gekost dan ik me van te voren had voorgesteld. Al een paar weken speelde de opdracht door mijn hoofd.Een aantal dagen vertoefde ik ook met mijn ezel en krijt van ’s-morgens vroeg tot in de avond aan De Dijk. Veel voorstudies in mijn atelier hebben tenslotte tot de uiteindelijke ontwerpkeuze geleid.

Dat zo’n publiek werk tot discussies zou leiden was me wel al duidelijk. Al werkend kon ik echter constateren dat 95%  van de reacties heel positief was. Zoals jullie weten is het landschap en de beleving in de natuur altijd de aanleiding voor mijn werk. Maar al schilderend wil ik meer dan louter een landschap verbeelden.

Voor mij is het ook essentieel om over de schilderkunst zèlf te verhalen: van het spelen met de kleuren in hun onderlinge samenhang en het neerzetten van een directe enthousiaste  toets. Ik ben dan de Homo Ludens waar Leonard Huizinga over vertelt in zijn gelijknamige boek. Omdat ik geen fantasie heb gebruik ik daarbij het landschap als aanleiding en onderwerp. Van dichtbij is het enkel het plezier van kleur die ik in een fors gebaar neer zet.Bij nadere aanschouwing ( op wat meer afstand) is er voor de welwillende beschouwer wel degelijk het aanvankelijke landschap herkenbaar.”

Delen

Over de auteur

Laat een reactie achter