Hoe schoon is ‘t Aogje?

0

Met Cato gaat het goed, maar met de wereld niet

Waarom gooien mensen plastic in de natuur als er ook prullenbakken uitgevonden zijn, vraagt de 10-jarige  Cato van de Vijver zich af. Plastic flesjes, blikjes, chipszakken; overal zie je zwerfafval liggen. Wereldwijd wordt er elke minuut een vrachtwagenlading plastic in onze oceaan geworpen. Koraal sterft af, dieren worden besmet en wij scheppen ’s avonds plastic soep op ons bord. Dit moet stoppen, vindt Cato.  Tijdens een boswandeling afgelopen lente bedenkt ze samen met haar vader Marnix het ‘stopmetplastic’ project. Via de jeugd willen ze de ‘stopmetplastic’ boodschap als een olievlek verspreiden. Je hoeft tenslotte niet te wachten tot je groot bent, ook als kind kun je het verschil maken.

 Samen voor een schoner Princenhage

Cato: “Ik wil Princenhage graag schoner maken, omdat mensen vrolijker worden van een schone wijk en daar hou ik van. Daarom roep ik iedereen op om op 15 september aanstaande  te komen helpen zwerfvuil op te ruimen. Ik heb deze dag gekozen omdat het dan World Cleanup Day is. Met dit idee wint Cato een Challenge bij Young Impact, een organisatie die zich inzet voor een mooiere wereld. Als prijs mag Cato aan de eerste honderd deelnemers een ijsje uitdelen. Ook heeft Cato hulp gekregen van bedrijven die zorgen voor hesjes, knijpers, handschoenen en vuilniszakken.  Om het wat speelser te maken, heeft Cato een bingokaart ontworpen, waarop kinderen kunnen afstrepen wat ze gevonden hebben. Cato: “Ik heb zelfs de burgemeester gevraagd of hij deze dag wil openen. Hij gaat kijken wie er van de gemeente kan komen. Ik verwacht dat we met elkaar minstens 50 kilo afval verzamelen. Natuurlijk hoop ik dat mijn idee wordt opgepikt door andere wijken. Mensen moeten beseffen dat wanneer ze afval op straat zien liggen, ze niet hoeven door te lopen, maar het ook kunnen oprapen. Als één persoon dagelijks één plastic fles van straat opraapt, zijn dat 365 flessen per jaar. Als 10 mensen dit doen zijn dat 3650 flessen en reken zo maar door. Kortom als iedereen een beetje doet, is het weinig werk en wordt de wereld steeds een stukje mooier.”

Aanmelden

Wil jij ook een schonere wijk? Help dan mee. Je kunt je aanmelden via de website www.purestories.nl/princenhage/ of op de dag zelf op de Haagsemarkt. We gaan tussen 10.00 en 15.00 opruimen. Ook mensen die maar een uurtje kunnen helpen, zijn van harte welkom. Ga je bijvoorbeeld met de hond wandelen, loop dan even langs de Haagsemarkt om een afvalzak op te halen. Tot 15 september!

 

 

Delen

Over de auteur

Laat een reactie achter