Opnames in Princenhage

0

Een Amsterdamse filmploeg is de afgelopen dagen in Princenhage neergestreken om opnames te maken voor een gedramatiseerde documentaire over de beroemde Princenhagenaar, Cornelis van Oeckelen, die in de 19e eeuw wereldwijd grote successen boekte met zijn androïde klarinettist.

Bewoners keken vreemd op toen ze de acteurs Geert Dekkers en Chris van Kuijk, die gekleed waren in een troubadourspakje en een historisch herenpak over de straten zagen paraderen. Van Oeckelen kwam uit een familie van klokken- en orgelbouwers die in de wijde omgeving kerkorgels onderhielden en repareerden. Cornelis bleek zo inventief en creatief dat het hem lukte om de eerste robot ter wereld te maken die muziek kon spelen. Het werd een mensachtige robot, een androïde, die klarinet kon spelen. De robot was gekleed in middeleeuwse troubadourskleding Van Oeckelen reisde na een tournee door Nederland met zijn gezin naar Indonesië en Amerika om ook daar zijn zesvoetig zoontje, zoals hij creatie noemde, aan de wereld te tonen. Van Oeckelen stierf in New York in 1865. Hij bouwde in Amerika een tabaksverpakkingsmachine.

Het bleek nog niet zo eenvoudig om de locatie te traceren waar van Oeckelen zijn robot heeft gemaakt. In oude documenten stonden de kadastrale gegevens genoemd en na enig speurwerk met medewerking van het Princenhaags museum bleek dat de werkruimte oorspronkelijk gesitueerd was nabij de huidige begraafplaats, vlakbij de graven van familieleden van Vincent van Gogh.

De oorspronkelijke robot is sinds kort weer terug in Nederland en is momenteel te bewonderen in “Museum Speelklok” te Utrecht. Het is de bedoeling dat de film van Leo van Maaren en Frank Herrebout tijdens een speciale voorstelling ook in Princenhage wordt vertoond. Daarna is het docudrama op tv te zien.

 

Van Oeckelen (Geert Dekkers) legt in Princenhage de laatste hand aan zijn androïde (Chris van Kuijk)  foto: Alex De Vliegere

Delen

Over de auteur

Laat een reactie achter