Stijging woninginbraken in Princenhage

0

In 2018 waren er minder dan 20 woninginbraken in Princenhage, in 2019 staat de teller al op 10 en 2 pogingen. Een van de Princenhagenaars die ongewenst bezoek heeft gehad schreef ons, hij kijkt nu met hele andere ogen naar het deurbeslag wat hij bij veel woning ziet.

De Bulgaarse Methode

Helaas wordt er de laatste weken vaak ingebroken in onze wijk. De zogenaamde “Bulgaarse Methode“ lijkt daarbij favoriet. De Bulgaarse Methode?; heb ik al verschillende mensen horen vragen. De inbreker breekt hierbij de afdekplaat af en kan op een simpele manier de cilinder afbreken. Met een schroevendraaier kunnen ze vervolgens de deur gewoon van het slot draaien. Ongeveer 1 minuut hebben ze hiervoor nodig.

Wij zijn onlangs slachtoffer geworden van deze Bulgaarse methode en door de “voorlichting” die we achteraf van de politie kregen, heb ik een beeld gekregen van het “oud beslag”. Nu kijk ik bij het lopen door de wijk naar andere voordeuren of wij nou echt de enige naïevelingen waren die nog oud materiaal hadden.

Met mijn ongetrainde oog spot ik nog redelijk wat gelijksoortig deurbeslag als wij hadden. Bij het naderen van de voordeur is ook de kwaliteit van de cilinder redelijk makkelijk te zien. Als ik het kan zien, kan een geoefend inbreker dat zeker.

Oud beslag is, mij verteld, te herkennen aan de schroefjes die aan de buitenkant van de deur te zien zijn. Vaak zijn dit dunne plaatjes metaal die makkelijk om te buigen zijn waarbij de schroefjes geen weerstand bieden en gewoon afbreken. Een specialist kan u vertellen wat een veiliger beslag en cilinder is.

Ik dacht werkelijk; “bij ons valt niks te halen”. Uit ervaring weet ik nu dat de inbreker aan zijn bliksembezoek een paar tientjes overhoudt, maar dat je als slachtoffer veel gedoe hebt. Verzekeringen, nieuwe sloten, aangifte, angst bij de kinderen, een flinke dosis paranoia, een hoop tastbare herinneringen en foto’s kwijt en een dijk van een schuldgevoel en spijt. Dat is echt de moeite niet.

O ja, ik blijf het niet zeggen, ik hoop dat een gewaarschuwd mens voor twee telt en ik verwacht dat met de huidige frequentie het inbrekersgilde nog niet klaar is in Princenhage. 

Naam bekend bij de redactie

Delen

Over de auteur

Laat een reactie achter