Ook Princenhage in de ban van het Coronavirus

0

Elke dag horen en lezen we over het coronavirus en de toenemende maatregelen die worden genomen. Wat is de impact hiervan in ons eigen Princenhage? Slaan we massaal aan het hamsteren of blijven we er nuchter onder? De stand van zaken na een rondje bellen.

Devies: Blijf vooral de richtlijnen volgen en naleven
Dat valt nog niet mee, want de richtlijnen veranderen momenteel van dag tot dag. Huisarts Nicole Verhaegen vertelt dat zij vooral veel ongeruste mensen aan de telefoon krijgt. Patiënten die vragen wat te doen als zij koorts hebben, hoesten en niesen. Nicole: ‘We volgen de landelijke regels. Belangrijk is dat mensen die klachten hebben telefonisch contact met ons opnemen en niet naar de praktijk komen. Zij kunnen gewoon thuis uitzieken. Als de ziekte een ernstig verloop heeft, dan zijn andere maatregelen nodig. Zoals ook in de rest van Breda, zijn er onder onze patiënten enkelen bij wie het virus is vastgesteld.’  

Scholen
Het naleven van richtlijnen staat ook bij de basisscholen centraal. Op moment van schrijven zijn de scholen gewoon open en kinderen zonder klachten worden verwacht. Leerkrachten vangen elkaar op en de kinderen krijgen duidelijke instructies over hygiëne en omgang.

Lokale ondernemers
Bij de lokale ondernemers is de situatie wisselend. Bakker Pol van den Bogaert ziet een lichte toename van klanten in de winkel, maar bestellingen (aan bv. Horeca, red.) worden massaal afgebeld. Femke Reuvers ziet haar bestellingen ook in rook opgaan door alle afgezegde evenementen. Spannende tijden voor hen. En waar de supermarkten worden bestormd door fervente hamsteraars (mensen doe het niet!) zoeken de vers winkels naar creatieve oplossingen om de producten toch bij de klanten thuis te krijgen. Zo heeft Kaatje Jans de thuisbezorgmogelijkheden uitgebreid, om klanten die de straat niet goed meer op durven toch te bedienen.

Horeca
De sector die toch wel het hardst wordt getroffen; de horeca ondernemers. Ben Sprenkels (van Don Qui John, Aogse Markt, de Friettent en Het Roode Hert) vertelt: “de commotie rondom het virus beheerst ons hele dagen. Feesten en partijen die tot einde van deze maand staan gepland worden massaal geannuleerd, en mensen durven ook minder goed uit eten te gaan. Veiligheid staat voorop bij ons dus we treffen volop maatregelen om de klant toch met een goed gevoel aan tafel te krijgen, maar daarnaast bieden we ook extra services als thuisbezorgen. Daar hebben we een speciale afhaal menu kaart voor ontwikkeld. Het valt niet mee, maar met creatief denken en een goed team komen we een eind.”

Optreden balletschool afgezegd, maar…: Nieuwe datum bekend!
Tot op heden is balletschool Nana van der Pluijm geopend voor gezonde kinderen. Wel is het optreden in het Chassé op 29 maart afgezegd. Arno van Rosmolen vertelt: “De impact is enorm. Ongeveer de helft van de kinderen komt naar de lessen. Soms sturen we ook kinderen met klachten nog naar huis. Dat is niet alleen van belang voor de kinderen, maar ook voor onszelf. Vanaf het begin letten wij extra op hygiëne en het naleven van de regels. Naast gevolgen voor de gezondheid heeft deze ziekte grote financiële gevolgen. Een lichtpuntje: de voorstelling heeft inmiddels een nieuwe datum! Op zondag 8 november vindt de leerlingenuitvoering alsnog plaats! Leerlingen hebben tenslotte niet voor niets geoefend.”

Kortom: de impact op het dagelijks leven is groot. Maar het brengt ook een groot saamhorigheidsgevoel met zich mee. Alleen met elkaar kunnen we ervoor zorgen dat het virus wordt ingedamd, dat is inmiddels wel duidelijk voor iedereen. Het onderstaande filmpje laat nog een ziens waarom we contacten zoveel mogelijk moeten vermijden.

 

Delen

Over de auteur

Laat een reactie achter